mandag den 14. januar 2013

Fitnesseksperten vol. 3 graviditet og træning

Graviditet og træning:

Der er mange myter om graviditet og fysisk træning, så derfor er det tid til nogle facts: Det er langt sundere for både dig og dit barn, hvis du er fysisk aktiv under din graviditet. Sundhedsstyrelsen anbefaler min 30 min om dagen, som eventuelt kan deles op i mindre sektioner. Alt ud over de 30 min er blot yderligere en sundhedsmæssig gevinst for dig. Kvinder der er vant til træne, endog på højt plan, kan fortsætte med deres træning. Nu er de ikke målgruppen for denne blog, så vi går videre til dig, der måske ikke er vant til at være så aktiv. Og jo du kan sagtens gå i gang med din træning. Du kan roligt cykle, svømme eller løbe stille og roligt i starten. Du kan træne på hold eller i motionscenter. Hvis du går i gang med styrketræning, skal du blot være opmærksom på, at det er mest hensigtsmæssigt at kunne sidde ned og at du ikke træner for tungt. I stedet for tung vægt, så tag mange gentagelser. Det eneste der ikke anbefales er kontaktsport; f.eks. håndbold, fodbold, kampsport, skiløb og ridning. Her er risikoen for hårde stød mod maven for stor.
Kvinder der er fysisk aktive under deres graviditet, føder i gennemsnit lidt hurtigere og nemmere, end kvinder der ikke er. Og som yderligere en gevinst, føder de i gennemsnit 5 dage tidligere end ikke aktive kvinder. Det er da værd at tage med! Jer der har fået det første barn kan helt sikkert huske, hvor lange og seje de sidste dage op til fødslen er. For barnet er der også en helbredsmæssig gevinst. Børn født af aktive mødre vejer lidt mindre, end børn af ikke aktive kvinder. Det er barnets fedtmasse, der er mindre, den er så at sige sundere ligesom os andre, hvis vi ikke er overvægtige. Barnets øvrige organer, knogler osv er ikke påvirket af den mindre vægt, det er altså kun barnets fedtdepoter. Man kan groft sige at en sund og aktiv mor, får et sundt og aktivt barn.
Hvis du er gravid eller prøver at blive det, kan det næsten kun gå for langsomt med at komme i gang. Der er udelukkende fordele for dig og dit barn ved det. Men: LYT TIL DIN KROP! Hvis du får smerter, plukkeveer eller på anden måde er i risiko for at føde for tidligt, skal du selvfølgelig passe godt på dig selv. Start forsigtigt ud og mærk om det føles godt og intensiver så din træning. Måske er det tiden at prøve noget andet træning end du plejer. Er du i tvivl om noget, så spørg din jordemoder, eller skriv til mig.
Go´træning og go´fødsel
-Fitnesseksperten

Ingen kommentarer:

Send en kommentar